czwartek, 26 marca 2015

Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne.
Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa i będzie dostępny na stronach serwisu zPierwszegoTloczenia.pl i Fooder.pl.


Lista składników:
4 duże kawałki giczy cielęcej
25 g mąki
50 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
1 posiekana cebula
2 pokrojone ząbki czosnku
3 pokrojone łodygi selera naciowego
350 g marchwi pokrojonej w plastry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml bulionu cielęcego
400 g pomidorów z puszki
4 gałązki tymianku
sól
pieprz
Gremolata:
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 garść pokrojonej natki pietruszki
2 pokrojone ząbki czosnku
Opis wykonania:

Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej mięso. W brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz