poniedziałek, 30 marca 2015

Zakwas na żurek

Do Świąt Wielkanocnych zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli chcecie przygotować na tę okazję żurek (taki z prawdziwego zdarzenia:) czas nastawić zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go oczywiście kupić w butelce, ale najlepszy jest ten, przygotowany w zaciszu własnej kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych:)


 Składniki:
400 ml letniej wody
kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
lub
50 g zakwasu na chleb
100 g mąki żytniej typ 2000
2 ząbki czosnku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2-4 listki laurowe
6-8 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Kromkę chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach.



4 komentarze:

  1. A jak można przechowywać taki żurek. Właśnie zaczełam robić zakwas i taka opcja żeby zrobić żurek bardzo mi się spodobała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowy zakwas na żurek przechowuję w lodówce, ale najczęściej szybko go wykorzystuję, bo mam w domu kilku wielbicieli żurku.

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź . U mnie pewnie też szybko pójdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź . U mnie pewnie też szybko pójdzie :)

    OdpowiedzUsuń