sobota, 21 marca 2015

Tortilla z kurczakiem i guacamole

Tortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole.
Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:)



Składniki:
1 kg piersi kurczaka
6 placków pszennej tortilli
50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 papryczka chili
1 limonka
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
300 g sera gouda
2  papryki (żółta i czerwona)
400 g czerwonej fasoli w puszce
3 cebule szalotki
sól
pieprz
Guacamole:
2 awokado
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
½ pęczka kolendry
sok z ½ limonki
sól
pieprz
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.


Guacamole: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy
łyżką i wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy 20 ml

oleju z ziołami, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, drobno
pokrojony czosnek. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kolendrę
i wciskamy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Na koniec polewamy niewielką
ilością oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią.





1 komentarz: