Żurek na domowym zakwasie
Cudownie kwaśny, bogaty w wędzonkę i białą kiełbasę, podany z jajkami, z doskonale wyczuwalnym aromatem czosnku i majeranku. Sekret udanego żurku tkwi w dobrej jakości zakwasie. Jeśli chcielibyście sami go przygotować, odsyłam Was do poprzedniego przepisu (klik). My, nasz wielkanocny żurek gotujemy w Poniedziałek Wielkanocny i wykorzystujemy do niego kiełbasę i wędliny, które zostały nam po śniadaniu wielkanocnym. A jak jest u Was? Na wielkanocnym stole króluje żurek, barszcz biały czy może inna zupa?
Składniki:
2,5 litra wody
0,5 litra zakwasu na żurek
500 g białej kiełbasy parzonej
300 g wędzonego boczku
500 g wędzonych żeberek
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
200 ml śmietany (opcjonalnie)
sól
pieprz
majeranek
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy około 40 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę i posiekaną cebulę. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dolewamy przecedzony przez sito zakwas i doprawiamy całość solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Majeranek dodajemy pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Na koniec możemy nasz żurek zabielić śmietaną, pamiętając o wcześniejszym jej "zahartowaniu" i gotujemy jeszcze około 5 minut. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz