wtorek, 24 marca 2015

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej na sałatce z rukoli z grillowaną gruszką

Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie. Przygotowując potrawy na grilla, nie tylko możemy się świetnie bawić, ale także poznawać nowe smaki. Zachęcam do eksperymentowania i życzę miłego czasu spędzonego przy grillu.
Przepis znajdzie się w e-booku serwisu zPierwszegoTloczenia.pl(klik) i Fooder.pl(klik).


Lista składników:
1 kg karkówki w plastrach o grubości 1 cm
Marynata do mięsa:
100 g orzeszków ziemnych
3 ząbki czosnku
½  papryczki chili
100 ml oleju Kujawskiego z bazylią
15 g miodu
sok z ½ limonki
Dodatkowo:
4 gruszki
15 g miodu
4 goździki
1 limonka
1/2 papryczki chili
50 ml oleju Kujawskiego z bazylią
200 g rukoli
100 g sera koziego
200 g pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
200  g pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
Opis wykonania:
Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim i odstawiamy na 10 minut. Przygotowany blok mięsa kroimy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy około 10 minut.
Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z limonki, pozostałą ilość miodu i ostrej papryczki oraz goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy 50 ml oleju z bazylią. Mieszamy. Gruszki kładziemy na ruszcie, nad samym żarem i grillujemy z obydwu stron, aż będą miękkie.
Na talerzu układamy grillowane gruszki, rukolę, pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszone kawałki koziego sera. Wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.


PORADA: Mięso przed położeniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsze.





2 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda :) na pewno wypróbuje w najbliższym czasie. Teraz po działce jeżdżą mi takie kosiarki no i czasu poza tym brak..w sobotę grillujemy i debiut szaszłykowy bedzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udanego grillowania! A szaszłyki polecam, bo są pyszne;)

      Usuń