wtorek, 25 czerwca 2013

Grecka zupa z fasoli

Zupa z białej fasoli, w Grecji znana pod nazwą Fasoulada, jest bardzo sycąca i można ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin.

 
Składniki:
400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody
3-4 łyżki stołowe oliwy
2 marchewki, obrane i drobno posiekane
1 duża cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól i pieprz czarny
800g pomidorów z puszki (2 puszki)
1 łyżeczka suszonego oregano
listki świeżego oregano
ser feta
Przygotowanie:
Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny.
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą.
 
Dolewamy wody, jeśli będzie trzeba, tak aby wszystkie składniki zupy pokryte były płynem. Na małym ogniu gotujemy około godziny, aż fasola będzie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną wody.
 
Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym oregano lub pietruszką i pokruszonym serem feta.
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz