poniedziałek, 24 czerwca 2013

Makaron z kalmarami

 
Składniki:
400g makaronu, kształtem zbliżonego do pierścionków
400g mrożonych krążków kalmarów
2 łyżki oliwy
1 cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chilli, bez pestek pokrojona w kostkę
125ml białego wytrawnego wina
60ml wody po ugotowanym makaronie
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki
 
Przygotowanie:
  • Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę przez minutę, następnie dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  • Po chwili dodajemy rozmrożone krążki kalmarów i smażymy, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy do chwili, aż kalmary będą miękkie, a wino prawie w całości odparuje.
  • Do kubka odlewamy trochę wody z garnka z makaronem i wlewamy około 60 ml tej wody na patelnię z kalmarami. Dodajemy też masło. Potrawa będzie wyglądać na półpłynną, ale tak właśnie ma być, więc nie panikujmy.
  • Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z kalmarami. Starannie wszystko mieszamy, posypujemy natką pietruszki, a następnie podajemy.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz