Makaron z kalmarami
Składniki:
400g makaronu, kształtem zbliżonego do pierścionków
400g mrożonych krążków kalmarów
2 łyżki oliwy
1 cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chilli, bez pestek pokrojona w kostkę
125ml białego wytrawnego wina
60ml wody po ugotowanym makaronie
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od nastawienia wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę przez minutę, następnie dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chilli.
- Po chwili dodajemy rozmrożone krążki kalmarów i smażymy, cały czas mieszając, około 2 minuty. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy do chwili, aż kalmary będą miękkie, a wino prawie w całości odparuje.
- Do kubka odlewamy trochę wody z garnka z makaronem i wlewamy około 60 ml tej wody na patelnię z kalmarami. Dodajemy też masło. Potrawa będzie wyglądać na półpłynną, ale tak właśnie ma być, więc nie panikujmy.
- Odcedzamy makaron i przekładamy go na patelnię z kalmarami. Starannie wszystko mieszamy, posypujemy natką pietruszki, a następnie podajemy.

Do dupy ten przepis . Brak soli pieprzu to wino ymmm. Musiałam później kombinować by wyszło smacznie. Nie polecam
OdpowiedzUsuń