Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami
Postanowiłam zrobić dzisiaj kulinarną niespodziankę mojemu dziecku. Będą nią naleśniki, które lubi prawie tak bardzo jak rosół, barszcz, jajko sadzone (tzw. "płaskie jajko").... Zwykle serwuję je z dżemem od babci, dzisiaj podam je w wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;)
Naleśniki:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego.
Serek waniliowy:
Naleśniki:
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- sól
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
Serek waniliowy:
- twaróg półtłusty około 200g
- 2 łyżki śmietany 18%
- laska wanilii
- cukier puder do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz