środa, 12 czerwca 2013

Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami

Postanowiłam zrobić dzisiaj kulinarną niespodziankę mojemu dziecku. Będą nią naleśniki, które lubi prawie tak bardzo jak rosół, barszcz, jajko sadzone (tzw. "płaskie jajko").... Zwykle serwuję je z dżemem od babci, dzisiaj podam je w wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;)



Naleśniki:
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości oleju roślinnego.



Serek waniliowy:
  • twaróg półtłusty około 200g
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • laska wanilii
  • cukier puder do smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz