wtorek, 25 czerwca 2013

Muffinki marchewkowo-jabłkowe



Składniki:
2 jajka
125g cukru
140ml oleju rzepakowego
80g mąki pszennej razowej
80g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
150g marchwi, obranej i startej na tarce
1 jabłko, obrane i starte na tarce
100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem.
 


2 komentarze:

  1. pysznie wyglądają:) bardzo lubię ciasta marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem ich smaku :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń