piątek, 21 czerwca 2013

Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem


Składniki na ciasto:
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki soli
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczka cukru
15g drożdży
1 łyżka oliwy
 
Dodatki do pizzy:
1 gruszka
orzechy włoskie
ser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowy
łyżka miodu
pieprz
kilka listków mięty
 Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto stanowić będzie zwartą, sprężystą masę odkładamy je w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz