środa, 19 czerwca 2013

Sałatka Nicejska



Składniki:
jajko ugotowane na twardo
fasolka szparagowa
 ugotowany ziemniak
pomidorki koktajlowe
tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)
kilka czarnych oliwek
filety anchois w oliwie
cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna
 
Sos winegret czosnkowy:
2 łyżki oliwy
 1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka cukru lub miodu
ząbek czosnku, przetarty
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.
Zaczynamy od przygotowania sosu.

Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach anchois na wierzchu sałatki.
Całość obficie i dokładnie polewamy sosem winegret.
Sałatkę podajemy po 15 minutowym schłodzeniu w lodówce.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz