środa, 12 czerwca 2013

Krem ze szparagów

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!

Składniki:

pęczek szparagów
bulion wołowy lub drobiowy około 2 litry
2 duże ziemniaki
cebula
por
oliwa
masło
sól, pieprz
cukier
śmietana lub jogurt
natka pietruszki
grzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej  wodzie z odrobiną cukru (4-5 minut), odcedzamy i wkładamy do zupy. Zupę podajemy z grzankami, posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz