środa, 5 czerwca 2013

Mussaka

Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom, bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)
1 kg ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki czerwone
2 cebule
4 pomidory
3 ząbki czosnku
Pasta pomidorowa
4 liście laurowe
Słodka i ostra papryka w proszku do smaku
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki suszonego oregano
Oliwa z oliwek do smażenia
Jogurt
Sok z cytryny
 Przygotowanie:
Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Sos beszamelowy z serem:
20g masła
łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bulionu
30g startego żółtego sera (może być gouda)
Do rondla włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Na płynne masło rozsyp mąkę i mieszaj aż składniki się połączą. Wlej mleko energicznie mieszając, żeby nie utworzyła się wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy.
Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz