sobota, 8 czerwca 2013

muffinki cynamonowe z jabłkami


Składniki na 12 sztuk:
2 jabłka
250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125g cukru trzcinowego
125ml miodu
60ml jogurtu naturalnego
125ml oleju słonecznikowego
2 jaja
75g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.
  2. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę.
  3. Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  4. W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.
  5. Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.
  6. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.
  7. Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Potem ostrożnie wyjmujemy muffinki i układamy na metalowej kratce do studzenia ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz