czwartek, 6 czerwca 2013

Stek z soczewicą i sałatką z buraków


Soczewica
• 100 g zielonej soczewicy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 łyżeczka miodu 
• 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sos tabasco do smaku
Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu, sok i skórkę z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawić sosem tabasco do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem.

Stek z Antrykotu:
Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem lub patelnię grillową. Aby uzyskać stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku) stek smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić.


Sałatka z buraków:
  • 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry
  • sałata rukola i botwinka
  • ser feta, pokruszony
  • orzechy włoskie, posiekane
  • sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz