wtorek, 23 lipca 2013

Łazanki

Tradycyjny, sprawdzony, rodzinny przepis na łazanki. Danie, które nie może się nie udać i zawsze wszystkim smakuje. Moja rodzina je uwielbia (zwłaszcza mój mąż). Zrobiłam ich tyle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna.
 

Składniki:
500g makaronu łazanki
1/2 główki małej, białej kapusty
300g kapusty kiszonej z kminkiem
200g pieczarek
300g wędzonego boczku
2 cebule
sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz.
Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą.
Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
 
 
 

1 komentarz: