czwartek, 25 lipca 2013

Lasagne z cukinii

Sezon na cukinię właśnie się rozpoczął, nie może więc jej zabraknąć w naszym letnim menu. Świetnie się komponuje z różnymi dodatkami, co umożliwia różnorodne wariacje kulinarne. Można ją jeść na surowo, smażyć, zapiekać, grillować, dusić, gotować i marynować. Pomysłów na dania z cukinią jest bez liku. Ja proponuję dzisiaj lasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też!
 


Składniki:
2 duże cukinie
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
oliwa
około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego
sól, pieprz
 
Sos serowy
Składniki:
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu
200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej.
Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.
 
Sos serowy:
Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki i jednolity dodajemy tarty ser mocarella i mieszamy do momentu aż się rozpuści.
 
Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii, następnie warstwę mięsa mielonego, warstwę sosu serowego, ponownie cukinię i tak dalej. Kończymy warstwą cukinii. Zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni C.
 
 
 


1 komentarz:

  1. Muszę kupić cukinię i zrobić takie lasagne, pysznie wygląda i na pewno taka właśnie jest ;-)

    OdpowiedzUsuń