środa, 3 lipca 2013

Gazpacho

 Gazpacho to pikantny, aromatyczny chłodnik, wywodzący się z Andaluzji. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.
 

Składniki:
1l soku pomidorowego
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 ogórki małosolne
2 ząbki czosnku
kilka zielonych oliwek
1 cebula
1 papryczka chilli
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako dodatek można podać bagietkę lub grzanki.

2 komentarze:

  1. No,no,gazpacho wygląda superrr,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chłodnik !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń