piątek, 12 lipca 2013

Spring rolls

Świeże, orientalne, lekkie i pyszne spring rolls inaczej sajgonki lub krokiety wiosenne. Popularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.
 
 
Składniki:
papier ryżowy
makaron ryżowy
pierś kurczaka
sałata
papryka czerwona
papryka żółta
ogórek
sos sojowy
sól, pieprz
olej sezamowy
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i smażymy kilka minut na oleju sezamowym.
Gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Warzywa kroimy w wąskie słupki.
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do zwijania sajgonek.
Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem np. gotowym słodko-pikantnym sosem chilli lub sosem sojowym.

 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie przekąski. Do tej pory robiłam z samymi warzywami, ale z kurczakiem też spróbuję.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń