poniedziałek, 22 lipca 2013

Szarlotka

Szarlotka pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.
 

Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek
4 jajka
6 jabłek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
 
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle z  rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy żeby się nie rozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm.
Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany.
Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz