piątek, 26 lipca 2013

Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami

 
 
Składniki:
1 kg cukinii
3 szalotki lub 1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
400ml mleka kokosowego
2 łyżki zielonej pasty curry
700ml bulionu
500g obranych krewetek (magą być mrożone)
sól
 
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem.
Rozmrożone krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie, a następnie dodajemy do zupy. Przed podaniem do zupy można dodać pokrojoną natkę pietruszki lub kolendrę.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz