Tortilla z piekarnika

W związku z zaczynającą się dzisiaj i trwającą do końca lipca akcją Hiszpańskie Tapas przygotowałam dzisiaj tortillę. Istnieją dziesiątki rodzajów hiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie , gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby. A oto moja propozycja na przygotowane tego klasycznego dania kuchni hiszpańskiej.
 


Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryczki chilli
oliwa do smażenia
4 ugotowane ziemniaki
5 jajek
75g kwaśnej śmietany
150g startego żółtego sera
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Z papryczek usunąć pestki i też drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę, następnie dodać czosnek i paprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami.
Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.
Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzić powierzchnię.
Tortillę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty